Genre Documentaire, Oorlog
Tijdsduur 100 minuten
Jaar 2019
Land Syrië
Taal Arabisch, Engels
Ondertitels Nederlands
Regisseur Waad Al-Kateab, Edward Watts
Producent Channel 4 News, Channel 4, Frontline
Cast Waad Al-Kateab, Hamza Al-Khateab, Sama Al Khateab
Prijzen Best Documentary at BAFTA Awards 2020, Best Feature Film at Ajyal Youth Film Festival 2019, Audience Award at Amsterdam International Documentary Film Festival 2019

Tickets zijn verkrijgbaar via Loevestein: www.slotloevestein.nl/activiteiten/filmvertoningen-op-loevestein/


Slot Loevestein organiseert in samenwerking met IFFG en het Rode Kruis een driedaagse buitenbioscoop in het teken van het gedachtegoed van Hugo de Groot. Een ijzersterke en aangrijpende documentaire in de buitenlucht aan de voet van dit kasteel. For Sama is een brief van een moeder aan haar kind en biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict.

For Sama
For Sama is de eerste documentaire van de 26-jarige Syrische burgerjournalist Waad al-Kateab. Ze draagt de film op aan haar pasgeboren dochter. “Ik wil dat je begrijpt waarom je vader en ik deze keuzes hebben gemaakt, waarvoor we vochten.” Een jonge arts en een jonge journalist worden midden in een burgeroorlog verliefd op elkaar. Terwijl hun stad Aleppo wordt gebombardeerd, trouwen ze en krijgen ze een prachtige baby. Regisseur en burgerjournalist Waad al-Kateab legt met haar camera alle gruwelen en de dagelijkse gebeurtenissen rond haar familie en haar stad vast. Ondertussen werkt haar man Hamza in het door hem opgezette noodhospitaal wat uiteindelijk doelwit wordt van een nieuw bombardement. De gevaren komen steeds dichterbij en het jonge gezin worstelt met het dilemma: gaan zij vluchten om de veiligheid van hun dochtertje Sama te waarborgen of blijven ze om hun vrienden en achterblijvers in het verzet te helpen.