Openingsfilm voor genodigden bekend

Op 14 april om 20.00 uur openen wij de 5e editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem, live vanuit theater De Nieuwe Doelen in Gorinchem. Tijdens deze feestelijke avond heten we onze sponsoren, vrienden en andere genodigden virtueel van harte welkom in de grote zaal. 

Dit jaar viel de keuze op de indrukwekkende film Notre Dame du Nil, die ons meeneemt naar het Rwanda van 1973. De Afghaanse regisseur Atiq Rahimi beschouwt de aanzwellende oorlog tussen de Hutu's en de Tutsi's, via het conflict tussen elite Rwanda-schoolmeisjes. Het verhaal is gebaseerd op het boek, en semi-autobiografische verhaal, van Scholastique Mukasonga. Na afloop van de film gaan we in gesprek met Atiq Rahimi.

Notre Dame du Nil
Rwanda, 1973. In het prestigieuze katholieke instituut "Notre-Dame du Nil", gelegen op een heuvel, studeren jonge Rwandese meisjes om de elite van het land te worden. Tijdens het afstuderen delen ze dezelfde slaapzaal, dezelfde dromen en dezelfde tienerzaken. Maar in de vier uithoeken van het land en binnen de school zelf rommelen diepe tegenstellingen.

Dit coming-of-age portret start met een lieflijke onschuldigheid, maar kent een toenemende spanning die tot een uitbarsting komt.

Openingsfilm voor genodigden bekend

Regisseur Atiq Rahimi

Atiq Rahimi groeide op in Kabul. Zijn moeder was onderwijzeres en zijn vader was provinciaal gouverneur tijdens de constitutionele monarchie. Bij de staatsgreep van 1973 ging zijn vader voor drie jaar de gevangenis in, daarna verlieten zijn ouders het land.

Na het voltooien van de middelbare school in Kabul, studeerde hij literatuur- en filmwetenschappen aan de Universiteit van Kabul. Gedurende de eerste vijf jaren van de Afghaanse Oorlog (1979-1989) woonde hij in Afghanistan. Na de Sovjet-invasie in 1984 vluchtte hij naar Pakistan. In negen dagen liep hij naar Pakistan, waar hij asiel aanvroeg bij de Franse ambassade.

Na het verkrijgen van de vluchtelingenstatus vestigde Rahimi zich in de omgeving Rouen in Frankrijk, waar hij werkte als documentairemaker. Tegelijkertijd studeerde hij audiovisuele communicatie aan de Universiteit van Rouen en vervolgens aan de Sorbonne-Nouvelle.

Rahimi heeft verschillende documentaires geproduceerd, evenals de speelfilms Terre et Cendres in (2004) en Syngué sabour (2012).

Sinds 2001, nadat de Taliban de strijd om Kabul hadden verloren, gaat Atiq vaak terug naar Afghanistan.

Hij heeft in Kabul een schrijvershuis opgezet om jonge schrijvers en filmmakers ondersteuning en training te bieden. Op 21 april 2016 ontving Rahimi een eredoctoraat van de Universiteit van Rouen.