IFFG 2022: Het was werelds!

Van 13 t/m 17 april beleefde wij de 6e editie van het Internationaal Film Festival Gorinchem. Het was enorm kleurrijk en wat waren wij blij om te zien dat vele bezoekers hun weg weer vonden naar de theaters.

5 dagen lang genoten onze bezoekers van ijzersterke films, waaronder vele (voor)premières. Daarnaast hadden we online Q & A’s, de aanwezigheid van regisseur Hiner Saleem met twee hoofdrolspelers uit de film Goodnight Soldier en waren er verschillende talks. Na elke film konden bezoekers lekker napraten in ons festivalcafé en in de avonden zorgde verschillende live optredens ervoor dat de voetjes van de vloer gingen.

Het festival opende met de voorpremière van Ali & Ava, waarbij 300 genodigden genoten van een feestelijke openingsavond. In totaal kende het programma 42 filmvertoningen en een boeiend, uitverkocht Lokaal Talent Programma. Donderdag 14 april genoten bijna 500 scholieren van twee films over jongeren en hun doorzettingsvermogen: Shabu en Casablanca Beats.

“Filmfestivals werden hard geraakt door de coronapandemie de afgelopen jaren. Er werd afgelast, afgeslankt, uitgesteld en aangepast. De editie 2022 moest dan ook zeker weer wat goed maken. En dat is gelukt” 
- Festivaldirecteur Anika van der Kevie

Het festival sloot zondagavond feestelijk af met bekendmaking van de IFFG Youth Jury Award 2022. De Jongerenjury koos voor de film Yuni van regisseur Kamila Andini. Een film over doorzettingsvermogen en breken met tradities om als jonge vrouw je dromen te kunnen naleven. De winnaar van de IFFG Audience Award 2022 is de film You Resemble Me van regisseur Dina Amer.

Elisa Westerlaken, lid van de jongerenjury 2023:
‘Elk jaar zijn er films die boven de andere uitstijgen en dit jaar was Yuni van Kamila Andini daar ook één van. De cinematografie van deze film was schitterend. Het beeld zelf bestond uit prachtige, felle kleuren en was erg prettig gefilmd. Daarnaast zorgde de mix van thema's als liefde, feminisme en onmacht ervoor dat je als kijker gegrepen werd door het verhaal. Ook het thema van kinderhuwelijken raakte ons erg en zorgde ervoor dat we ons leven hier in Nederland extra gingen waarderen. Daarnaast gaf de kleur paars, die vaak terugkeerde, de film meer diepte wat de film nog sterker maakte. Dit is waarom wij met veel plezier de Youth Jury Award 2022 aan Yuni hebben uitgereikt!’

Zet het volgende festival, 12 – 16 april 2023, alvast in je agenda! Gelukkig hebben we een jaarrond programma en hoeven we elkaar dus niet een jaar te missen. We organiseren elke maand een Monday Movie Night én in de zomer zijn we terug met IFFG Buitenbios. Het festival van dit jaar is over, maar we zijn nog maar net begonnen. SEE U!

IFFG 2022: Het was werelds!

Wij zijn héél benieuwd hoe jij het filmfestival hebt ervaren, welke films je hebt gekeken en of je nog tips hebt voor ons? In 2 minuten heb je deze enquête al ingevuld én ons geholpen! Alvast bedankt! Voor een terugblik of foto´s bekijk je het festivalarchief of de persmap!