Eerste film bekend!

De Deense animatiefilm Flee was al veel in het nieuws vanwege de Oscarnominaties voor drie aparte categorieën. Niet alleen voor 'beste animatiefilm', maar ook voor 'beste documentaire' én 'beste buitenlandse film'. Dit is nog niet eerder in de geschiedenis van de Oscars gebeurd. Ook wij zijn geraakt door deze film: het verhaal van Amin komt geheel tot leven en laat je geen tel los. Wij zijn trots dat we de documentaire Flee mogen bekendmaken als eerste film uit het festivalprogramma 2022.

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de bijzondere weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven.

Rasmussen zorgt daarvoor door zijn spannende en ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte agenten en mensensmokkelaars.

Eerste film bekend!

Maar nog meer toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

World Cinema Documentary 2021
 Grand Jury Prize 2021
 EUFA Award 2021
 European Animated Feature Film 2021
 European Documentary 2021
 Nominated LUX Audience Award 2022
Kom deze must see kijken tijdens ons filmfestival in april! Voor tickets & info klik hier.
Eerste film bekend!
Eerste film bekend!
Eerste film bekend!