Zuid-Korea in de spotlights
Al geruime tijd krijgt de Koreaanse cultuur steeds meer aandacht in het Westen. De Koreaanse filmindustrie maakt al jaren een enorme groei door. Voor series en films die radicaal het mes zetten in de rotte plekken, of beter gezegd het verrotte fundament van de samenleving, deinst de filmindustrie in Zuid-Korea niet terug. Het heeft de afgelopen jaren geweldige films opgeleverd, waarin radicale maatschappijkritiek en een meeslepend verhaal uitstekend samengaan.
Leerzaam voor iedereen die denkt dat radicale films per definitie alleen een klein publiek kunnen trekken. Alleen al Parasite, waarmee Bong Joon-ho in 2019 de Oscar voor beste film won, bewijst dat dit onzin is. Alleen al in Zuid-Korea trok de film 10 miljoen bezoekers en ook in Nederland was het een filmhit!
We programmeren de indrukwekkende film Parasite nog eenmaal tijdens ons festival. Hiermee ook een eerbetoon aan de geweldige acteur Song Kang-ho, want zij die Parasite hebben gezien, zullen hem herkennen in Broker. Het is weer genieten van de magistrale hoofdrolspeler Song Kang-ho. Hij werd op het afgelopen festival van Cannes terecht bekroond met de prijs voor Beste Acteur.


Zuid-Korea & De Gorinchemse Hendrick Hamel
De Gorinchemse relatie met Zuid-Korea gaat veel verder terug. Hendrick Hamel zette in de 17e eeuw voet aan wal in Korea en zat er vele jaren in ballingschap. De zeeman Hendrick Hamel, die in 1630 in Gorinchem werd geboren en in 1692 overleed, zette als één van de eerste Europeanen voet aan wal in Korea. Hij stelde als eerste zijn ervaringen op schrift. Zonder zijn ‘journael’ zou de wereld waarschijnlijk nog eeuwenlang niets hebben gehoord van dit land.
De scheepsboekhouder Hendrick Hamel strandde in 1653 met de bemanning van het VOC jacht de Sperwer in Korea. Dertien jaar zouden hij en andere overlevenden van de ramp gedwongen in Korea verblijven tot hij met enkele metgezellen in 1666 naar Japan wist te ontvluchten. Daar schreef hij zijn ‘Journael van de ongelukkige Voyage van ’t Jacht de Sperwer’. De invloed die zijn reisverslag (Hamel’s Journael 1667) teweeg heeft gebracht heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend.

Hamel wordt daarom in Korea gezien als de ‘ontdekker’ van Korea, die het land naar het Westen van de wereld heeft ontsloten. In (Zuid-)Korea staat hij te boek als een nationale held, met wie jeugdige Koreanen al op de basisschool kennis maken. Zijn geboortehuis en verhaal ontdekken, dat doe je in het Hamelmuseum aan de Kortendijk 67 in Gorinchem. Tijdens het festival is op vertoon van je IFFG filmticket de entree gratis.
Zuid-Koreaanse films tijdens IFFG 2023

Broker
Japanse grootmeester Hirokazu Kore-eda maakt een uitstapje naar Zuid-Korea en levert weer een prachtige film. Een menselijk drama, dat pijnlijk maar ook heel humoristisch wordt weergegeven. Broker ging in première in Cannes, waar de film werd bekroond met de prijs voor Beste Acteur Song Kang-ho. Hij is bekend van zijn rol in Parasite.
Te zien op vrijdag 14 april om 20.45 uur in Theater De Nieuwe Doelen.

Parasite
Een unieke kans om deze Zuid-Koreaanse parel nog een keer op het grote doek te zien. Parasite heeft ontelbaar veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder een Gouden Palm, een Golden Globe en een BAFTA. De film van Bong Joon-ho won de Oscars voor beste film, beste regie, beste script en beste niet-Engelstalige film.
Te zien op zaterdag 15 april om 15.45 in Theater Peeriscoop.

Decision to Leave
Met humor en melancholie schept Park Chan-wook een romantische, intrigerende film met een ingenieus plot en wonderschone beelden. Een mysterieuze thriller die in Cannes de prijs voor beste regie kreeg, maar volgens de internationale filmpers eigenlijk de Gouden Palm verdiende.
Te zien op zaterdag 15 april om 20.30 uur in Theater 't Pand.

Return to Seoul