Eerste films bekend

Het Internationaal FilmFestival Gorinchem maakt de eerste twee titels bekend die zullen verschijnen tijdens het festival van 14 t/m 18 april 2021: Cancion Sin Nombre (Melina Léon, 2019) en Kuessipan (Myriam Verreault, 2019).

Cancion Sin Nombre is een Peruaanse film waarvan IFFG de distributie in eigen beheer heeft. Tijdens het festival vindt de Nederlandse première plaats en op 22 april verschijnt de film in de bioscopen. Ook Kuessipan is nog niet in de bioscopen verschenen en draait als voorpremière op IFFG.

IFFG 2021 staat in het teken van verschillende overkoepelende thema’s en één daarvan is identiteit, dat is precies waar het om draait in deze films. Beide films vertellen een universeel verhaal over inheemse cultuur, familie en verlies.

Meer informatie over de speeltijden, locatie en tickets van de films vind je binnenkort op de website.

“Zowel in de film Canción sin Nombre als in Kuessipan weten de regisseurs Melina León en Myriam Verreault hun personages op een zeer sterke en authentieke manier neer te zetten. De film Canción sin nombre, in zwart/wit, toont het grote verdriet van Georgina, maar zij geeft niet op en zoekt hulp. Bij Kuessipan zien we Mikuan en de worsteling met haar identiteit, liefdevol en warm in beeld gebracht. Door deze vrouwen, via deze films, een stem te geven komt er ruimte voor erkenning, begrip, gesprek en verandering. Dat is precies waar het IFFG ook om draait.”

- Anika van der Kevie, directeur IFFG

Canci-n-sin-nombre_st_1_jpg_sd-low.jpg

Cancion Sin Nombre

De setting is Peru in 1988, een tijd van grote politieke en financiële onrust, hyperinflatie en terroristisch geweld. De linkse guerrillabeweging ‘Lichtend Pad’ is net in opkomst.

Georgina Condori is een zwangere Andes-boerenvrouw die in een kale houten hut woont in een van de sloppenwijken aan de kust in de buurt van de hoofdstad Lima. Ze wordt naar de stad gelokt door een radioadvertentie die gratis 'medische hulp' belooft. Zodoende bevalt ze van haar baby in een kliniek in de binnenstad. Maar het personeel neemt haar pasgeboren dochter mee, zogenaamd voor routinecontroles. Helaas ziet ze haar kind nooit meer terug.

Kuessipan_st_5_jpg_sd-low.jpg

Kuessipan

Mikuan en Shaniss zijn twee Innu hartsvriendinnen die op de drempel staan naar volwassenheid. Hoewel ze opgroeien als beste vriendinnen in het Innu reservaat Uashat Mak Mani-Utenam in het Canadese Québec, leiden Mikuan en Shaniss een ander leven. Mikuan woont bij haar liefhebbende familie, wil graag schrijfster worden en droomt ervan naar de stad te verhuizen. Shaniss komt uit een gebroken gezin, brengt haar jeugd door in verschillende huizen en maakt de middelbare school niet af. Ze woont samen met haar vriend Greg en hun baby.

Als kinderen beloofden ze elkaar altijd samen te zullen blijven. De Innu-identiteit is een sterk onderdeel van hun leven. Maar naarmate ze ouder worden, komen de verschillen steeds meer boven drijven. De discrepanties dagen hun vriendschap uit, maar hun liefde voor elkaar blijkt sterker te zijn.