Youth Jury Award voor Canción sin Nombre

Zondagavond 18 april maakten de vertegenwoordigers van de jongerenjury bekend dat de film Canción sin Nombre van de Peruaanse regisseur Melina León de Youth Jury Award IFFG 2021 in de wacht heeft gesleept.

Het verhaal neemt je mee naar het Peru van 1988, een tijd van grote politieke en financiële onrust, hyperinflatie en terroristisch geweld. De linkse guerrillabeweging ‘Lichtend Pad’ is net in opkomst.

Georgina Condori is een zwangere Andes-boerenvrouw die in een kale houten hut woont in een van de sloppenwijken aan de kust in de buurt van de hoofdstad Lima.

Ze wordt naar de stad gelokt door een radioadvertentie die gratis ‘medische hulp’ belooft. Zodoende bevalt ze van haar baby in een kliniek in de binnenstad. Maar het personeel neemt haar pasgeboren dochter mee, zogenaamd voor routinecontroles. Het verandert haar leven voorgoed.

Pim van den Dool, vertegenwoordiger van de jongerenjury, over hun de keuze: ‘De film raakte ons diep, het verhaal blijft nog lang hangen. Maar juist de manier van film, de bijzondere cinematografie en het sterke acteerwerk van Georgina Condori, actrice Pamela Mendoza, maakt dat wij de film hoog waardeerden. Een indrukwekkende film met overtuiging en grote passie gemaakt door Melina León’.

Special mention No Hard Feelings
Het was een ‘close finish’ ten opzicht van nummer 2, de film No Hard Feelings (originele titel Futur Drei) van regisseur Faraz Shariat meldde collega jurylid Demi Drost. ‘Deze film vonden wij zo verfrissend, zo vlot met ook sterk acteerwerk. De film boeit je direct, van begin tot eind’, aldus Demi.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Audience Award voor The End Will Be Spectacular

Altijd spannend waar het hart van het publiek naar uitgaat. De stemmen zijn geteld en de Audience Award IFFG 2021 gaat naar de Koerdische film The End Will Be Spectacular van regisseur Ersin Çelik. Een aangrijpend oorlogsverhaal, bijzonder gefilmd en een eerbetoon aan hen die hun leven verloren in deze strijd.

De film start met Zilan, een jonge vrouw, die terugkeert naar haar geboortestad om onderzoek te doen naar het verleden van haar overleden broer, die is vermoord door ISIS.

De stad is niet meer wat het was: sociale en politieke spanningen zijn geëscaleerd, de stad is in staat van oorlog. De mensen eisen politieke autonomie en de politie en het leger onderdrukken hen met brute kracht. Een verhaal over idealen, strijd, vriendschap, verlies en zelfopoffering, tegen de achtergrond van een schijnbaar uitzichtloos conflict.