Specials 2022

9 november 2022 | Maand van Respect: Luana, A Yak in the Classroom

Op woensdag 9 november vertoonden we in het teken van de Maand van Respect de bijzondere Bhutanese film Lunana, A Yak in the Classroom. We ontvingen ruim 140 bezoekers in VUE Cinema aan de Appeldijk in Gorinchem. Wethouder Eva Dansen opende de avond. 

Lunana, A Yak in the Classroom vertelt het bijzonder verhaal van de jonge leraar Ugyen, die naar het extreem afgelegen dorpje Lunana gestuurd wordt, dat in de hoge bergtoppen van de Himalaya ligt. Het liefst zou Ugyen muzikant worden en verhuizen naar Australië, maar in tegenstelling tot zijn grote droom zal hij zes dagen moeten lopen om Lunana te bereiken en daar les te gaan geven. De grote hoogte en het gebrek aan voorzieningen in de omgeving zorgen ervoor dat hij meteen na aankomst wil vertrekken. Maar het warme welkom van de kinderen brengt hem tot inkeer en verandert zijn lot voorgoed. 

Specials 2022

De film, gevolgd door een nagesprek met wethouder Eva Dansen, beleidsadviseur Janny Rijks en Henk de Jong over kansengelijkheid en uitdagingen in het onderwijs, werd erg enthousiast ontvangen. Dat is ook niet gek, als je weet hoeveel prijzen deze film won èn dat hij is genomineerd voor een Oscar. Een mooie afsluiter van 2022 dus! 

Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
4 november 2022 | Schoolvoorstelingen: Along the Way, Mijn vader is een Saucisse

Op vrijdag 4 november heetten we de leerlingen van De Poorter, De Regenboog, De Tweemaster, JP De Waale, ISK, Fortes Lyceum en Omnia College welkom in Vue Cinema Gorinchem.

In het kader van de Maand van Respect vertoonde IFFG de bijzondere film 'Mijn vader is een saucisse', waarin 12-jarige Zoë haar vader helpt om zijn droombaan professioneel acteur waar te maken en de indrukwekkende film 'Along the Way', waarin de hechte band van de Afghaanse tweelingzussen Zahra en Fatima stevig op de proef wordt gesteld doordat zij hun familie kwijtraken. 

'Along the way' werd extra goed ontvangen door de komst van acteur Sina Nazari. Hij vertelde hoe hij zelf uit Afghanistan gevlucht is. De leerlingen waren erg van hem onder de indruk en sommige gingen zelfs met hem op de foto! 

Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
26 oktober 2022 | Spruitjescinema: Stip & Vlek

Op 26 oktober gingen de kinderen in Bibliotheek Aanzet op Avontuur met de konijntjes Stip en Vlek. Stip is gestipt en Vlek is gevlekt. Precies zoals het hoort. Stilzitten kunnen ze niet. Ze buitelen van het ene avontuur in het andere. Ze houden van picknicken, de kamer behangen, stempels maken en piraat spelen.

De konijntjes werden vol aandacht en bewondering gevolgd. Er werd gelachen, gespeeld en alle kinderen gingen met een mooie kleurplaat èn een lach op hun gezicht terug naar huis. 

Specials 2022
9 oktober 2022 | LOVE Special: Moffie, Les Amours d'Anaïs

Op zondag 9 oktober organiseerden we onze jaarlijkse IFFG LOVE special ter ere van Coming Out Day op 11 oktober. Iedereen doet ertoe: ongeacht geaardheid, gender of sekse. 

Met 2 indrukwekkende filmvertoningen, in VUE Cinema Gorinchem, vierden we de vrijheid dat je mag zijn wie je bent en verliefd mag worden op wie je wilt.

We startten met Moffie. Een zinnelijke film over een verzwegen liefde in een verzwegen oorlog, gebaseerd op de autobiografische roman van de Zuid-Afrikaanse schrijver André-Carl van der Merwe. Later die middag vervolgden we onze ode aan de liefde met Les Amours d'Anaïs. Een echte romantische film over een 30-jarige vrouw, die niet meer verliefd is op haar partner, maar de liefde terug vindt in Daniel.. of toch Emilie?

26 - 28 augustus 2022 | Buitenbios @ Slot Loevestein

In het weekend  van 26, 27 en 28 augustus waren er drie prachtige films te zien binnen de vesting van Loevestein. Het thema van het weekend was 'Denkend aan water' en het aangelichte kasteel diende als decor voor een wel hele magische bioscoopsetting. 

Op vrijdag 26 augustus startten we het weekend met Silence of the Tides: een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat. Regisseur Pieter-Rim de Kroon was aanwezig om toelichting te geven op de film. Zaterdag vervolgenden we het filmweekend met Marcher sur l'eau, waarin we, tegen een achtergrond van prachtige woestijnlandschappen en levendige muziek, de jonge Houlaye in haar zoektocht naar water volgen. Op zondag 28 augustus sloten we af met oogstrelende natuurbeelden, prachtige muziek en de stem van Willem Dafoe bij de natuurfilm RIVER. Een extra bijzondere ervaring om na deze film weer over de rivier de Merwede naar de overkant te varen met Riveer.  

Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
11 - 13 augustus 2022 | Buitenbios @ Stadswal

Van donderdag 11 augustus tot en met zaterdag 13 augustus waren wij te vinden op onze eigen Gorinchemse stadswal. Op het terrein van Koninklijke Harmonie De Bazuin zetten wij het grote doek op en ervoeren een paar honderd bezoekers met ons een van de drukste buitenbioscopen van de zomer. 

Op donderdagavond trapte stadsdichter Martin Rensen de filmavonden aan de stadswal af met een speciaal filmgedicht. Daarna was de romantische comedie The Worst Person in the World te zien. 

Op vrijdag 12 augustus schonken we de glazen vol bij de Deense film DRUK. In deze film beginnen Martin en zijn drie middelbare school collega’s aan een experiment waarbij ze de hele dag een constant en weloverwogen alcoholpromillage in hun systeem handhaven. Dit zou geestverruimend werken, onze problemen verminderen en de creativiteit verhogen. 

We sloten het weekend af met Madres Paralelas:  een fascinerende blik op moeders en moederschap door de Spaanse meester Pedro Almodóvar.

Specials 2022
Specials 2022
Specials 2022
22 - 23 juli 2022 | Buitenbios @ Natuurcentrum

Wat was het heerlijk om weer twee bijzondere films te mogen vertonen op de groene binnenplaats van Het Natuurcentrum in Gorinchem.

De documentaire Bigger Than Us toont de intrigerende en ontroerende reis van Melati. Zij zet zich, samen met andere jonge changemakers, in voor onder meer mensenrechten, het klimaat, vrijheid van meningsuiting en toegang tot onderwijs en voedsel. 

Pig, met Nicolas Cage in de hoofdrol, vertelt het verhaal van Kluizenaar Rob, die in de wildernis van Oregon woont met zijn geliefde varken, dat hem helpt bij de truffeljacht. 

Specials 2022

De gekleurde lichten, het grote witte doek en de schaduwen gevormd door de hoge bomen van het Gijsbert van Andelpark zorgde voor een magisch geheel.

21 juli 2022 | Buitenbios @ Lingewijk

Op donderdag 21 juli trapte we de IFFG Buitenbios af in de Lingewijk. Dit was een frisse en zomerse start. Vanonder een warm kleedje met een frietje van Snackcar.nl keken we naar de grappige film Ninjababy.

Ninjababy vertelt het verhaal van 23-jarige Rakel die opeens zes maanden zwanger blijkt te zijn. Moeder worden stond niet op Rakels bucketlist en aangezien abortus geen optie meer is, moet ze gaan kiezen tussen haar oude vertrouwde leventje en de door haar omgedoopte Ninjababy, die haar steeds meer begint te kwellen wanneer hij in haar verbeelding tot leven komt. 

De film is gebaseerd op de graphic novel Fallteknik (Valtechniek) van Inga H. Saetre, die voor de film animaties maakte waardoor Ninjababy een komisch bijpersonage wordt. De film heeft al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen en was onder andere al te zien bij Film by the Sea als openingsfilm en op het Leiden International Film Festival.

Specials 2022
30 januari, 28 februari, 28 maart, 25 april 2022 | Monday Movie Nights

De Monday Movie Nights van IFFG vinden iedere laatste maandag van de maand plaats in de Nieuwe Doelen. Op het doek verschijnen diverse films uit een voorgaand festivalprogramma, maar ook nieuwe films. We heetten onze filmliefhebbers in het voorjaar van 2022 welkom op de comfortabele sofas in De Nieuwe Doelen in Gorinchem. 

Echter kon de eerste vertoning vanwege de Corona-pandemie geen doorgang vinden. We wilden het seizoen aftrappen met Silence of the tides: een intens cinematografisch portret waarin de continue ‘ademhaling’ van het Waddengebied centraal staat. Deze film werd verplaatst naar de zomer en was te zien tijdens de buitenbioscoop op Slot Loevestein. 

In februari vertoonden we de alom geprezen film van 2021: Minari. Het Koreaanse gezin Yi besluit het stadse leven in te ruilen voor het landelijke Arkansas om daar hun ‘American dream’ waar te maken. 

In maart stond de documentaire Radiograph of a Family in de spotlights, waarin een familiegeschiedenis centraal staat, die tegelijk een röntgenfoto is waarop de conflicten in de Iraanse maatschappij in de opmaat naar en de nasleep van de Iraanse Revolutie van 1979 zichtbaar zijn.

We sloten het voorjaar af met Gagarine over de Parijse wijk Gagarine, die met slopen bedreigd wordt. Samen met zijn vrienden probeerd Youri de sloop tegen te houden.

Specials 2022
Specials 2022