Genre Drama
Tijdsduur 93 minuten
Jaar 2021
Land Tsjechië, Slowakije
Taal Russisch, Oekraïens
Ondertitels Nederlands
Regisseur Péter Kerekes
Distributeur Septemberfilm
Cast Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva, Lyubov Vasylyna
Prijzen Winnaar Best Screenplay Venetië Film Festival 2021, Winnaar Best Director Chicago International Film Festival 2021, Winnaar Crystal Arrow Les Arcs European Film Festival Best Narrative Feature 2021, Winnaar Best Film Arab Critics’ Award 2021, Winnaar Special Jury Prize CinEast 2022

Deze film wordt vertoond in samenwerking met- en op de binnenplaats van Slot Loevestein. Tickets voor 107 Mothers koop je via de website. Regulier filmticket: € 17,50; Filmticket inclusief veerboot: € 24,50.

Het vaste oog en de kenmerkende visuele stijl van cameraman Martin Kollar zorgen ervoor dat het kijken naar de film van regisseur Kerekes, voelt alsof je langzaam door een fotoboek bladert. Elk shot vertelt een eigen verhaal. 

Synopsis
Lesia heeft een passionele misdaad begaan die haar een straf van zeven jaar in een van de vrouwengevangenissen van Odessa oplevert. Ze is net bevallen van haar eerste kind, en nu komt ze in een wereld die alleen bevolkt wordt door vrouwen. Gevangenen, verpleegsters en bewaaksters, vrouwen van alle leeftijden, echtgenotes en weduwen, dochters, zusters, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. Zonder de kleur van het uniform zou het moeilijk zijn om te zien wie wie is. 

De hoofdrol wordt vertolkt door een actrice, maar de andere vrouwen zijn veelal veroordeelden in deze indrukwekkende film.

Programma
20.00 uur     Welkom
20.45 uur      Inleiding film
21.00 uur       Start film
22.30 uur       Einde film