De achttienjarige studente Nedjima droomt ervan styliste te worden en verkoopt haar sexy kleding aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes, in de toiletten van hippe nachtclubs. Haar onafhankelijke leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat alle vrouwen bedekt de straat op komen, of ze zullen het bekopen met hun leven.

Maar Nedjima wijkt niet en organiseert bij wijze van protest een modeshow. ‘Papicha’ is dappere cinema. Een uitgesproken ode aan vrijheid, waarmee Meddour wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet per se tot vluchten drijft. ‘Papicha’ maakte deel uit van de reeks sociaal geëngageerde films die op het jongste filmfestival van Cannes werden vertoond in de sectie Un Certain Regard.

Papicha

Papicha

Land: Algerije  
Regisseur: Mounia Meddour Gens
Duur: 106 min.
Taal: Arabisch, Frans, NL Ondertiteld
Prijzen: Nominatie Cannes
Papicha3.jpg

De dromen, acties en levensstijl van hoofdpersoon Nedjma staan lijnrecht op de denkwijze van de doorsnee conservatieve man in Algerije. Naast een mooi en authentiek tijdsbeeld, laat ‘Papicha’ ook een warm en ontroerend beeld van jonge vriendschappen zien.

VPRO
Locatie: Theater ‘t Pand
Datum: Vrijdag 17 april
Aanvang: 18.30 uur

Bestel hier je tickets