Kekexili is de naam van de spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte waar het verhaal zich afspeelt. Een ruigbehaarde man in een leren pak en met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte.

Tijdens zijn reis zingt hij uit volle borst mee met ‘O Sole Mio’, dat hij op een cassettebandje heeft opgenomen. Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op. Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader.

Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt Jinpa door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen. Op zoek naar de potentiële moordenaar komt Jinpa in een theehuis terecht waar een kokette gastvrouw hem probeert te verleiden. In wazige zwart/wit beelden vertelt zij hem in flashback een verhaal van vroeger.

Jinpa

Jinpa

Land: China, Tibet
Regisseur: Pema Tseden
Duur: 86 min.
Taal: Tibetaans, NL Ondertiteld
Prijzen: Winnaar Venetië Best Screenplay
Jinpa_st_4_jpg_sd-low.jpg

Jinpa is een cinematografisch hoogstandje waarin de naturalistisch en po√ętisch vastgelegde Tibetaanse hoogvlakte wordt afgewisseld met expressionistische interieurs.

NRC, Parool & Trouw
Locatie: Theater ‘t Pand
Datum: Vrijdag 17 april
Aanvang: 13.30 uur

Bestel hier je tickets