Genre Drama
Tijdsduur 93 minuten
Jaar 2022
Land Duitsland, Turkije, Servië
Taal Turks
Ondertitels Nederlands
Regisseur Selcen Ergun
Distributeur Periscoop Film
Cast Erkan Bektas, Derya Pinar Ak, Asiye Dinçsoy
Prijzen Winnaar Best First Film Antalya Golden Orange Film Festival 2022, Winnaar Best Actress Antalya Golden Orange Film Festival 2022, Winnaar Best Feature Film Bosphorus Film Festival 2022, Winnaar Best Screenplay Film Bosphorus Film Festival 2022, Winnaar Best Actress Film Bosphorus Film Festival 2022, Winnaar Best Editing Film Bosphorus Film Festival 2022, Winnaar Best Cinematography Film Bosphorus Film Festival 2022
Ver in het oosten van Turkije verdwijnt een man op mysterieuze wijze. Was het een beer die vroeg uit zijn winterslaap kwam? Of was het een uit de hand gelopen ruzie? Een ijskoud psychologisch moordmysterie, zowel de omgeving als de personages. Snow and the Bear ging in première op het Toronto International Film Festival en won al zeven verschillende prijzen op meerdere Turkse filmfestivals.

Synopsis
In een klein grensstadje in Turkije lijkt de winter dit jaar eindeloos te duren. Door hevige sneeuwval zijn de wegen geblokkeerd en het gerucht gaat dat beren vroeg uit de winterslaap zijn opgestaan en een aantal dieren in de buurt hebben gedood. Asli, een jonge verpleegster uit de hoofdstad, is onlangs aangesteld in het kleine dorp. Wanneer een lokale bewoner, Hasan, vermist raakt in de nacht dat ze ruzie met hem heeft, bevindt Asli zich al snel middenin een spel van verstrengelde machtsverhoudingen, geheimen en twijfel. Geconfronteerd met het onbekende, moet Asli zelf ontdekken of ze de kracht heeft om in dergelijke omstandigheden te overleven.

Snow and the Bear
Filmcommissielid Lisanne Mik zegt over deze film: 
"Een sfeervolle en mysterieuze film met een indrukwekkende cinematografie en een prachtige soundtrack. Een echte slowburner, die het 'wachten' meer dan loont!"