Genre Drama, oorlog
Tijdsduur 100 minuten
Jaar 2022
Land Syrië
Taal Arabisch
Ondertitels Nederlands
Regisseur Soudade Kaadan
Distributeur Mooov
Cast Hala Zein, Kinda Alloush, Samer al Masri
Prijzen Winnaar Audience Award Venice Film Festival 2022, Winnaar Lanterna Magica Award Venice Film Festival 2022
Regisseur Kaadan verkent de opmaat naar de vluchtelingenstroom met veel empathie voor haar personages, of ze nu willen vluchten of blijven. Het is een bitterzoet en fascinerend verhaal dat moet worden gezien en gehoord om de complexiteit van ontheemd zijn beter te begrijpen. Het herinnert ons eraan dat wat velen slechts zien als een lastig sociaal-politiek fenomeen, kan worden onderverdeeld in miljoenen persoonlijke verhalen.

Synopsis
Het leven van de 14-jarige Zeina en haar ouders staat op zijn kop nadat een bom een gigantisch gat in het dak van hun gebouw heeft geslagen.  Ze worden via het gat blootgesteld aan de buitenwereld. Zeina slaapt onder de sterren en raakt bevriend, want op een dag laat een jongetje dat in de buurt woont een touw door de opening zakken. Zeina proeft aan haar vrijheid. Terwijl haar vader Mutaz vastbesloten is om in zijn huis te blijven om geen vluchteling te worden, opent dit nieuwe venster een onvoorstelbare wereld van mogelijkheden voor haar en haar moeder Hala, die nu voor het dilemma staan of ze moeten blijven of vertrekken.

Nezouh
Filmcommissielid Anika van der Kevie zegt over deze film:
"De film kijkt bijna als een feministisch sprookje, maar is gebaseerd op een levensecht drama. Een moedige film die het grote verhaal persoonlijk maakt, dat maakt deze film heel bijzonder."