Genre Drama
Tijdsduur 108 minuten
Jaar 2022
Land Palestina
Taal Arabisch
Ondertitels ENGELS
Regisseur Maha Haj
Distributeur Luxbox
Cast Amer Hlehel, Ashraf Farah, Anat Hadid, Samir Elias
Prijzen Winnaar Un Certain Regard Cannes Film Festival 2022, Winnaar Young Cinema Hong Kong International Film Festival 2022, Winnaar Student Jury Prize Tokyo FILMeX 2022
De winnaar van Un Certain Regard-prijs voor beste scenario in Cannes. Deze tragikomische film volgt de Palestijn Waleed die in zijn appartement in Haifa worstelt met een writer’s block en depressie. De veelgeprezen filmmaker Maha Haj kaart in zijn film de kwesties als mannelijkheid, geestelijke gezondheid en het Arabisch-Israëlische conflict aan.

Synopsis
De wereld van Waleed ontvouwt zich binnen de vier muren van zijn stille woning. Terwijl het hem niet lukt een begin te maken met een nieuw boek, komen zijn gesprekken met een therapeut en zijn familie steeds meer onder spanning te staan. Waleed, die een afkeer heeft van contact met de buitenwereld, probeert zichzelf af te zonderen, maar die pogingen worden lastig gemaakt door de komst van een nieuwe buurman, die zijn gecontroleerde wereldje verstoort en hem dwingt uit zijn schulp te kruipen.

De buurman reageert luidruchtig en baldadig op de kalme schrijver, waarna de twee een onwaarschijnlijke vriendschap sluiten. Maar als Waleed wordt meegezogen in de wereld van kleine criminaliteit waarin zijn nieuwe vriend verkeert, blijkt de motivatie achter de groeiende relatie niet wat het lijkt.

Mediterranean Fever
Filmcommissielid Martin van Geffen zegt over deze film:
"Een bijzonder verhaal over vriendschap en depressie, waarbij Maha Haj erin geslaagd is om zowel de comedy als drama tot het einde vast te houden. Een bitterzoete film vol verrassingen en zeker het kijken waard!"