Genre Politieke thriller
Tijdsduur 117 minuten
Jaar 2022
Land Egypte
Taal Arabisch
Ondertitels Nederlands
Regisseur Tarik Saleh
Distributeur Cinéart
Cast Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammed Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi
Prijzen Winnaar Best Screenplay Cannes Film Festival 2022, Winnaar Best Screenplay Guldbagge Awards 2023
Deze nieuwe film van Tarik Saleh is een spannende spionagethriller die een inkijkje geeft in een verborgen wereld. Acteur Tawfeek Barhom levert een indrukwekkend staaltje acteerwerk. De film werd bekroond voor het beste scenario op het Filmfestival van Cannes. De film is door Zweden, thuisland van regisseur Saleh, ingestuurd als Oscar kandidaat voor Beste Buitenlandse Film.

Synopsis
De eenvoudige vissersjongen Adam wordt toegelaten op de prestigieuze Al-Azhar Universiteit in Caïro, baken van de soennitische islam. Als de groot-imam plotseling overlijdt, blijken de moslimbroeders en de Nationale Veiligheidsdienst tegengestelde belangen te hebben. 

Zonder het te weten wordt Adam gerekruteerd om de keuze voor de nieuwe groot-imam te beïnvloeden. Als hij achter de waarheid komt, zit hij gevangen tussen twee vuren.

Deze film is tevens te zien tijdens de openingsavond op donderdag 13 april.

Caïro Conspiracy
Filmcommissielid Martin van Geffen zegt over deze film: 
"We hebben deze film natuurlijk niet voor niets gekozen als onze openingsfilm. Het verhaal geeft een intrigerende en spannende inkijk in een voor mij onbekende wereld. Mooie breedbeeld opnamen en cameraposities alsof er iemand van boven meekijkt."