Genre Drama
Tijdsduur 140 minuten
Jaar 2022
Land Argentinië
Taal Spaans, Engels
Ondertitels Nederlands
Regisseur Santiago Mitre
Distributeur Amazon
Cast Ricardo Darín, Peter Lanzani, Alejandra Flechner, Antonia Bengoechea, Norman Briski, Carlos Portaluppi
Prijzen Winnaar Best Foreign Actor Días de Cine Awards 2023, Winnaar Best Foreign Film Días de Cine Awards 2023, Winnaar Golden Globe USA 2023, Winnaar San Sebastián International Film Festival 2022, Winnaar FIPRESCI Prize Venice Film Festival 2022, Winnaar SIGNIS Award Venice Film Festival 2022
Enorm bewonderenswaardige film, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van twee Argentijnse openbaar aanklagers Strassera en Moreno Ocampo. De filmmaker Santiago Mitre voorziet zijn rechtbankdrama van een bepaalde lichtvoetigheid, maar verliest nooit de ernst van het onderwerp uit het oog. De film heeft een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film.

Synopsis
Eind 1983 kwam er een eind aan het schrikbewind van de militaire junta in Argentinië. Onder het mom van het bestrijden van staatsvijanden werd het Argentijnse volk stelselmatig blootgesteld aan ontvoeringen en martelingen.

Het indrukwekkende Argentina, 1985 vertelt het waargebeurde verhaal van openbaar aanklager Julio Strassera, ijzersterk geacteerd door Ricardo Darín, die in de nieuwe democratie oud-generaal Videla en acht andere kopstukken van het voormalige regime moet vervolgen. Ondanks de nog grote invloed van het leger binnenin de nieuwe fragiele democratie, zetten de heren hun onderzoek dapper voort en ze laten zich omringen door een jong, juridisch team. Zelfs wanneer ze met hun gezin bedreigd worden.

Argentina, 1985
Filmcommissielid Lisanne Mik zegt over deze film:
"Deze film is gebaseerd op waargebeurde, stevige feiten. Toch lukte het de makers deze op een mooie, uitgebalanceerde manier in beeld te brengen. Het krachtige slot-monoloog zal je absoluut bij blijven!"