Genre Documentaire
Tijdsduur 84 minuten
Jaar 2020
Land Chili
Taal Spaans
Ondertitels Nederlands
Regisseur Q & A met regisseur Maite Alberdi
Scenario Maite Alberdi
Cast Petronila Abarca, Romulo Aitken, Sergio Chamy
Prijzen San Sebastián International Film Festival, Audience Award Best Film 2020, Oscarnominatie 2021
De licht absurdistische documentaire The Mole Agent biedt een ontroerend inkijkje in een Chileens verzorgingstehuis. Worden ouderen wel goed behandeld? Tegenover de bewijzen van eenzaamheid stelt The Mole Agent hartverwarmende vriendschappen en oprechte aandacht.

Sergio is een Chileense spion. Tenminste, hij krijgt deze rol aangemeten na een casting-sessie, georganiseerd door rechercheur Romulo, een privédetective die een geloofwaardige mol nodig heeft om in een bejaardentehuis te infiltreren.

Romulo's cliënt, een bezorgde dochter van een van de bewoners, vermoedt dat haar moeder slecht behandeld wordt en huurt de detective in om erachter te komen wat er echt aan de hand is.

Maar Sergio is 83, geen 007, en heeft moeite met hedendaagse technologieën en spionagetechnieken. Wel is hij een enthousiaste leerling, voor wie deze spionage-actie een welkome afleiding is na het overlijden van zijn vrouw.

Terwijl Sergio informatie verzamelt, groeit hij steeds meer toe naar verschillende bewoners van het bejaardentehuis en beseft hij dat de dreigende waarheid onder de oppervlakte niet is wat men vermoedde.