Genre Drama, Thriller
Tijdsduur 97 minuten
Jaar 2019
Land Guatemala
Taal Spaans
Ondertitels Nederlands
Regisseur Jayro Bustamante
Scenario Jayro Bustamante, Lisandro Sanchez
Cast María Mercedes Coroy, Sabrina De La Hoz, Margarita Kenéfic
Prijzen Best film Venice Film Festival, Best Film Miami Film Festival, Best film Bergen Internationaal Film Festival, Genomineerd voor Golden Globes 2021.
Filmen met ingehouden kracht, dat is wat Jayro Bustamante doet in deze indrukwekkende fil­mische ballade waarin hij realisme, magie en politiek tot een nieuwe eenheid smeedt.

Dertig jaar na de burgeroorlog in Guatemala wordt oud-legeraanvoerder Enrique Monteverde veroordeeld voor zijn aandeel in de genocide, maar door een vormfout gaat de inmiddels bejaarde man vrijuit. Terwijl de protesten van de bevolking op straat steeds luider klinken, trekt hij zich met zijn familie en personeel terug in zijn luxueuze woning. Met de komst van de mysterieuze Alma, een nieuwe Indiaanse bediende, beginnen de gruweldaden uit het verleden de familie te teisteren.

La Llorona is onderdeel van een drieluik, waarmee regisseur Jayro Bustamante de problemen in zijn thuisland Guatemala aankaart. In zijn Zilveren Beer-winnende film Ixcanul (2015) ging het over de achtergestelde positie van de Maya’s, en met Temblores (2019) richtte hij zijn pijlen op de discriminatie van homoseksuelen. Met La Llorona legt Bustamante een pijnlijk stukje geschiedenis bloot: de burgeroorlog in de jaren ’80.