Genre Documentaire
Tijdsduur 102 minuten
Jaar 2020
Land Zweden
Taal Zweeds, Engels
Ondertitels Nederlands
Regisseur Nathan Grossman
Scenario Hanna Lejonqvist, Per K.Kirkegaard
Cast Greta Thunberg, Malena Ernman, Pope Francis
Prijzen Science Film Award Zurich Film Festival, Impact Award Stockholm Film Festival, Best Documentary Award Reykjavik International Film Festival, Cinema Eye Honors Award U.S.
Greta in actie, in beeld, zoals zij is en niet geframed door de media. Een oprecht eerbetoon aan Greta, zo jong en zo standvastig!

Een nogal serieus uitziende 15-jarige scholier zit elke dag, moederziel alleen en tegen de wens in van haar ouders, voor het Zweedse parlement. Ze staakt van school om de klimaat-crisis op de agenda van de politiek te krijgen. Zonder enig succes. Maar in de loop van deze weken sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld.

Drie jaar eerder. Greta raakt in een diepe depressie na het zien van een film op school over hongerige ijsberen, orkanen en droogte. Ze stopt met eten en praten en wordt heel erg ziek. Pas als ze bedenkt dat ze er ook iets aan kan gaan doen, krijgt ze weer levensmoed. Met het groeien van haar actie, bloeit ze op en terwijl de wereld om haar heen ontploft en haar ouders soms staan te stuiteren van de zenuwen lijkt zij juist te ontspannen. Koppig, eigenwijs en intelligent als ze is, hebben haar ouders bijna geen vat op haar. Ze weet hoe ze het wil en ze wil het zelf doen.

Wat volgt is een werkelijk ongelofelijk verhaal, dat Hollywood niet beter had kunnen verzinnen en die haar huiveringwekkende climax vindt in de zeiltocht die haar naar de VN-conferentie in New York moet brengen. Een film waar je diep geroerd weer uitkomt.