Festivalblog 2021

Openingsavond | 14 april 2021

3, 2 ,1… en we zijn live! Na maanden voorbereiding is het eindelijk zo ver: het online festival is gestart.. En de crew begon al vroeg met installeren. Het klaarzetten van de helpdesk, opbouwen van het scherm, de film testen, telefoontjes beantwoorden, besprekingen met de jongerenjury, en toen: showtime! 

Geen openingsavond met een volle zaal, maar een live opening en helpdesk vanuit theater de Nieuwe Doelen met ruim 450 kijkers thuis op de bank. “Een zeer geslaagde avond” concludeert onze enthousiaste directeur Anika van der Kevie. “Het was best even spannend, dat geef ik toe, maar het is heel voorspoedig verlopen en gelukkig hebben we het festival op deze manier toch sámen kunnen aftrappen”.

In honderden huiskamers verscheen de Nederlandse première van de film Notre-Dame du Nil. De kijkers werden meegenomen naar Rwanda, 1973, waar jonge meisjes studeren om de elite van het land te worden. Tijdens het afstuderen delen ze dezelfde slaapzaal en dromen ze over dezelfde tienerzaken. Toch spelen er onderhuids diverse spanningen, die uiteindelijk leiden tot geweld. De reacties van het publiek waren lovend. “Het is ontzettend fijn om te horen dat we de festivalbeleving ook in de huiskamer kunnen brengen” aldus Anika.

Dit is één van de wereldse verhalen die IFFG vertoont tijdens het festival. “En er is nog zoveel meer”, vertelt Anika, “we vertonen ruim 30 films die stuk voor stuk een bijzonder en belangrijk verhaal vertellen”. Het aanbod is groot en je kunt alle films vanaf aanvangstijd in het programma 72 uur bekijken, zo hoef je eigenlijk niet te kiezen. 

Anika: “Een prachtige start van ons online filmfestival. Ik kijk uit naar de volgende reacties en hoop dat we nog veel meer  kijkers een geweldige filmavond bezorgen. Door een ticket te kopen zie je niet alleen een mooie film, je steunt ook het filmfestival maar bovenal de filmmakers, dat verdienen ze absoluut in deze tijd”.

Bekijk het openingswoord van festivaldirecteur Anika van der Kevie:
Bekijk het interview met regisseur Atiq Rahimi:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 2 | 15 april 2021


We draaien! Wat is het fijn om weer vijf dagen te genieten van de mooiste wereldcinema. Weliswaar allemaal thuis op de bank, maar door jullie positieve berichten en leuke foto’s, beleven we ook dit jaar het festival samen. En dit is wat we gister zagen…

Donderdag 15 april startten we met de schoolvoorstellingen. 150 enthousiaste leerlingen keken samen in de klas naar de films Rocks, The Crossing en Te Ver Weg. Drie bijzondere films over jongeren die hun weg moeten vinden in een lastige situatie. Vluchten, zelfstandigheid, vertrouwen en vriendschap zijn de mondiale thema’s die hierbij aan bod kwamen. Op 16 april kijken nog meer scholieren naar deze films.

We keken in de middag naar een adoptieverhaal True Mothers uit Japan waarbij regisseur Naomi Kawase zelf de introductie op het scherm verzorgde. We zagen hoe Satoko en haar man problemen hebben met zwanger worden en besluiten een kind te adopteren. Jaren later komt het gelukkige gezin onder spanning te staan als plots de biologische moeder op de stoep staat. Wie is deze vrouw en wat is er destijds gebeurd? Bekijk het verhaal alleen nog dit weekend!

Regisseur Juan Pablo Felix vertelde ons over zijn ervaring als filmmaker in Argentinië. Hij danste ooit zelf, nu zet zijn hoofdpersoon Cabra alles op alles om te dansen in de prachtige film Karnawal. Bekijk de hele film en het interview met de regisseur nog tot zondag 17:00 uur

Daarna reisden we af naar Senegal, waar één van ’s werelds meest ambitieuze projecten tegen klimaatverandering plaatsvindt. De documentaire The Great Green Wall laat ons zien hoe de Malinese zangeres Inna Modja artiesten ontmoet die allen maatschappelijke ontwrichting als onderwerp van hun kunst nemen. De hoop in muziek doet leven. Kijk The Great Green Wall nog twee dagen bij IFFG.

Door met een vleugje droge humor! Een dief verstopt zijn geld in de Marokkaanse woestijn, maar als hij terug komt, treft hij een nieuw gebouwd dorp aan met een zwaarbewaakt altaar precies boven zijn schatplaats. Bekijk het bijzondere tafereel nog snel in de film The Unknown Saint.

We sloten de dag af met de film Go Youth! van regisseur Carlos Armella. De film gaat over vier jongeren die allemaal op hun eigen manier de weg naar volwassenheid beleven. Na afloop van de film vertelt de regisseur over deze humoristische film

Natuurlijk zitten onze vrijwilligers op de helpdesk klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, het team helpt graag om jouw festivalervaring te laten slagen! Dag 2 was weer een prachtige IFFG Online dag, we hopen dat jullie thuis net zo genieten als wij achter de schermen! Is je filmagenda voor dit weekend al gevuld? Er komt nog veel moois aan…

Bekijk de introductie van Naomi Kawase: 
Bekijk de introductie van Juan Pablo Felix: 
Bekijk de introductie van Carlos Armella: 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 3 | 16 april 2021


Dag 3 is alweer voorbij, de tijd vliegt met een agenda vol met prachtige films. Wat zag jij al of wat ga jij zien dit weekend?

Op vrijdag begonnen we wederom met de schoolvoorstellingen. Het voortgezet onderwijs keek in de klas en thuis naar de bijzondere film Rocks. Kort daarna verschenen de schoolvoorstellingen van donderdag en vrijdag in het reguliere programma als familievoorstelling. The Crossing, een Noorse film waarbij we de Tweede Wereldoorlog zien als een spannend sprookje, beleefde bij IFFG de Nederlandse première.

We keken naar een jong stel in Palestina, Selma en Tamer, dat de grens over reist om scheidingspapieren aan te vragen in de film Between Heaven & Earth. Eenmaal in de rechtbank komen ze tot een schokkende ontdekking uit het verleden van de vader van Tamer. 

In de middag vertelde de Japanse regisseur Yoon Dan-bi ons in een interview over haar film Moving on, over Okju en haar broertje Dongju die met hun vader intrekken bij hun grootvader. Niemand zegt het, maar de reden is niet alleen dat de oude man zorg nodig heeft. Na zijn scheiding zit hun vader financieel aan de grond. 

Ook regisseur Ana Katz ging met ons in gesprek. In haar film The dog who wouldn’t be quiet volgen we Sebastian. Elke keer als hij van huis is, gaat het gejank van zijn hond door merg en been en dat kunnen zijn buren niet meer aan. Moet het eenzame beestje dan toch mee naar kantoor? Ontslag nemen is ook een optie, hoewel het leven van de dertiger daar niet bepaald gemakkelijker van wordt. 

We sloten de avond af met de Nederlandse première van Canción sin Nombre. We keken naar de 20-jarige, hoogzwangere Georgina in Peru. Op de radio hoort ze een reclamespotje over gratis medische zorg. Ze reist naar de hoofdstad Lima om gebruik te maken van dit aanbod, bevalt en ziet haar kind nooit meer terug… Een heftig verhaal dat regisseur Melina Léon gevoelig en mooi in beeld bracht. Na afloop van de film vertelde ze wat haar motivatie was om deze film te maken. 

Wist je dat je al deze films nog kunt kijken? De films zijn vanaf aanvangstijd in het programma 72 uur te zien. Dus je kunt gewoon nog een ticket kopen en kijken wanneer het jou uitkomt. Veel plezier!

Achter de schermen kijkt de jongerenjury mee naar een selectie films. De enthousiaste leden zijn kritisch en bespreken samen hun mening. Zondagavond maken zij tijdens de slotavond bekend aan welke filmmaker zij de Youth Award uitreiken. 

Tot die tijd kijken we samen naar nog meer mooie verhalen van over de hele wereld. Fijne festivaldag! 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Blog 2021
Bekijk de introductie van Najwa Najjar:
Bekijk de introductie van Melina Léon:
Dag 4 | 17 april 2021

Dag 4, weer een prachtige dag vol verhalen uit verschillende werelddelen. We namen een kijkje binnen verschillende culturen, tradities en voelden mee met de personages uit de films.

Na een ontspannen ochtend startten we met Los Sonambulos. Een intens familiedrama met huwelijkse spanningen. We maakten voor even deel uit van deze complexe situatie tijdens een familiereünie in Argentinië.

We vervolgden onze weg naar Lesotho, waar een kleine dorpsgemeenschap in verzet komt in de film This is not a Burial, it’s a Resurrection. Weduwe Mantoa (80) bereidt zich voor op haar einde door alvast haar uitvaart te regelen en afstand te nemen van wereldse zaken. Net op dat moment wordt bekend gemaakt dat haar hechte gemeenschap moet wijken voor de aanleg van een stuwmeer.

In de Turkse film Noah Land werden we mee genomen in tradities en een problematische vader-zoon relatie. Regisseur Cenk heeft bij de complexe familievragen een oeroude boom centraal gesteld.

In The End Will Be Spectacular zagen we een aangrijpend oorlogsverhaal. Een jonge vrouw keert terug naar haar geboortestad om onderzoek te doen naar het verleden van haar overleden broer, die is vermoord door ISIS. Een heftige film die veel indruk maakt, maar ook een belangrijk verhaal dat gedeeld moet worden. De film is alleen bij IFFG te zien, dit is je laatste kans.

We keken naar weduwe Leila, die samen met haar 12-jarige zoon en 2-jarige dochtertje in een huurkamer woont. Trouwen met buschauffeur Kazem zou een oplossing voor haar financiële problemen kunnen zijn, maar Kazem heeft een dochter van 12 en volgens een Iraanse religieuze traditie mag zij niet onder één dak wonen met Leila’s zoon.  In de film Son-Mother komt Leila voor een hartverscheurende keuze te staan.

We sloten de avond af met een kleurrijk coming-of age verhaal in de film No Hard Feelings. Een liefdesverhaal en immigrantenverhaal in één. Dit is een levendig en liefdevol debuut, waarbij het vertrouwen van de jongeren in hun toekomst de boventoon voert. Na afloop van de film gingen we in gesprek met drie regionale gasten over identiteit en LHBTQI+.

Wist je dat je al deze films nog kunt kijken? De films zijn vanaf aanvangstijd in het programma 72 uur te zien. Dus koop een ticket en kijk wanneer het jou uitkomt.

Morgen nog een laatste dag op onze festivallocatie. We sluiten dan af met een livestream om 8 uur. Maar jullie kunnen voor diverse films gewoon nog een ticket kopen en deze maandag, dinsdag of woensdag bekijken! Het festival thuis is dus nog niet helemaal afgelopen.

Nog éven de wereld over vanaf thuis op de bank. Veel plezier!

Blog 2021
Bekijk de introductie van Cenk Ertürk:
Bekijk het nagesprek met Maarten Venhovens, Noor van Middelkoop en Marijn Baggerman:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Dag 5 | 18 april 2021

Dag 5, het einde is in zicht! Wat is de tijd gevlogen, maar wat was het bijzonder om op deze manier een online festival met elkaar te beleven. De positieve reacties stromen binnen, we ontvangen leuke foto’s van filmkijkers op de bank en hebben al heel veel mooie en verdiepende gesprekken gevoerd. Van ons zou het nog wel wat langer mogen duren...

We keken vandaag naar de laatste films uit het programma, vier bijzondere verhalen die ons mee namen naar ergens anders op de wereld. 

We begonnen in Mongolië, met de vondst van een overleden vrouw in een uitgedroogd graslandschap. Een jonge politieagent moet het lichaam bewaken. Als snel komt een herderin met kameel hem gezelschap houden. In de film Öndög genieten we van scènes met betoverende natuurbeelden en het indrukwekkende verhaal van de herdersvrouw. 

We keken naar Enrique in de film La Llorona, een oud-legeraanvoerder die veroordeeld wordt voor zijn aandeel in de genocide na de burgeroorlog in Guatemala. Door een vormfout gaat de inmiddels bejaarde man vrijuit. In deze bijzondere film zien we protesten van de bevolking steeds meer naar voren komen. 

En ook I am Greta wordt flink geprotesteerd. In deze documentaire over klimaatactiviste Greta Thunberg, zien we hoe deze 15-jarige scholier elke dag voor het Zweeds parlementsgebouw staakt. Na verloop van tijd sluiten andere leerlingen zich bij haar aan en worden haar video’s meer en meer gedeeld. 

We sloten de filmdag af in Chili, waar de 83-jarige Sergio als spion in een bejaardentehuis gaat infiltreren. De documentaire The Mole Agent geeft ons op een bijzonder grappige manier een ontroerend inkijkje in een Chileens verzorgingstehuis. Tegenover de bewijzen van eenzaamheid zien we hartverwarmende vriendschappen. Na afloop gingen we in gesprek met regisseur Maite Alberdi.

Wist je dat je al deze films nog kunt kijken t/m woensdagmiddag 21 april? De films zijn vanaf aanvangstijd in het programma 72 uur te zien. Dus koop een ticket en kijk de films die je gemist hebt. 

Om 20.00 uur was het showtime! In de live-uitzending die via de website te bekijken was, sloten we het festival af vanuit Theater de Nieuwe Doelen. De jongerenjury deelde haar bevindingen en maakte bekend dat de Youth Jury Award dit jaar gaat naar….. Regisseur Melina Léon voor haar film Canción sin Nombre

Jurylid Demi Drost gaf aan dat het een ‘close call’ was voor de film No Hard Feelings van regisseur Faraz Shariat. De jongerenjury heeft na lang beraad gekozen voor Canción sin Nombre, maar gaf No Hard Feelings tijdens de livestream een eervolle vermelding. 

Directeur Anika van der Kevie sprak haar dank uit naar alle betrokkenen: vrienden, sponsoren, vrijwilligers, de vaste crew en natuurlijk jij als kijker thuis. IFFG online was een groot succes. We zijn ontzettend blij dat we bijzondere verhalen hebben kunnen delen en dat we de wereld naar honderden woonkamers hebben gebracht door middel van film. Natuurlijk hopen we jullie volgend jaar weer te mogen ontvangen tijdens een fysiek festival. En er is een datum! Noteer ‘t alvast in je agenda: 13 - 17 april 2022. 

Geniet van de laatste films, die nog enkele dagen online te koop en te zien zijn. Vergeet je mening niet te delen en laat je stem achter voor de publieksprijs, zo bepalen we samen wie deze award verdient. 

Graag tot bij de volgende filmvertoning! 

Blog 2021
Blog 2021
Bekijk de het slotwoord en de bekendmaking van de Youth Jury Award:
Blog 2021

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________