Blog | Dag 2 | 15 april 2021


We draaien! Wat is het fijn om weer vijf dagen te genieten van de mooiste wereldcinema. Weliswaar allemaal thuis op de bank, maar door jullie positieve berichten en leuke foto’s, beleven we ook dit jaar het festival samen. En dit is wat we gister zagen…

Donderdag 15 april startten we met de schoolvoorstellingen. 150 enthousiaste leerlingen keken samen in de klas naar de films Rocks, The Crossing en Te Ver Weg. Drie bijzondere films over jongeren die hun weg moeten vinden in een lastige situatie. Vluchten, zelfstandigheid, vertrouwen en vriendschap zijn de mondiale thema’s die hierbij aan bod kwamen. Op 16 april kijken nog meer scholieren naar deze films.

We keken in de middag naar een adoptieverhaal True Mothers uit Japan waarbij regisseur Naomi Kawase zelf de introductie op het scherm verzorgde. We zagen hoe Satoko en haar man problemen hebben met zwanger worden en besluiten een kind te adopteren. Jaren later komt het gelukkige gezin onder spanning te staan als plots de biologische moeder op de stoep staat. Wie is deze vrouw en wat is er destijds gebeurd? Bekijk het verhaal alleen nog dit weekend!

Regisseur Juan Pablo Felix vertelde ons over zijn ervaring als filmmaker in Argentinië. Hij danste ooit zelf, nu zet zijn hoofdpersoon Cabra alles op alles om te dansen in de prachtige film Karnawal. Bekijk de hele film en het interview met de regisseur nog tot zondag 17:00 uur

Daarna reisden we af naar Senegal, waar één van ’s werelds meest ambitieuze projecten tegen klimaatverandering plaatsvindt. De documentaire The Great Green Wall laat ons zien hoe de Malinese zangeres Inna Modja artiesten ontmoet die allen maatschappelijke ontwrichting als onderwerp van hun kunst nemen. De hoop in muziek doet leven. Kijk The Great Green Wall nog twee dagen bij IFFG.

Door met een vleugje droge humor! Een dief verstopt zijn geld in de Marokkaanse woestijn, maar als hij terug komt, treft hij een nieuw gebouwd dorp aan met een zwaarbewaakt altaar precies boven zijn schatplaats. Bekijk het bijzondere tafereel nog snel in de film The Unknown Saint.

We sloten de dag af met de film Go Youth! van regisseur Carlos Armella. De film gaat over vier jongeren die allemaal op hun eigen manier de weg naar volwassenheid beleven. Na afloop van de film vertelt de regisseur over deze humoristische film

Natuurlijk zitten onze vrijwilligers op de helpdesk klaar om al je vragen te beantwoorden. Kom je ergens niet uit? Neem dan gerust contact met ons op, het team helpt graag om jouw festivalervaring te laten slagen! Dag 2 was weer een prachtige IFFG Online dag, we hopen dat jullie thuis net zo genieten als wij achter de schermen! Is je filmagenda voor dit weekend al gevuld? Er komt nog veel moois aan…

Bekijk de introductie van Naomi Kawase: 
Bekijk de introductie van Juan Pablo Felix: 
Bekijk de introductie van Carlos Armella: 

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Blog | Openingsavond | 14 april 2021

3, 2 ,1… en we zijn live! Na maanden voorbereiding is het eindelijk zo ver: het online festival is gestart.. En de crew begon al vroeg met installeren. Het klaarzetten van de helpdesk, opbouwen van het scherm, de film testen, telefoontjes beantwoorden, besprekingen met de jongerenjury, en toen: showtime! 

Geen openingsavond met een volle zaal, maar een live opening en helpdesk vanuit theater de Nieuwe Doelen met ruim 450 kijkers thuis op de bank. “Een zeer geslaagde avond” concludeert onze enthousiaste directeur Anika van der Kevie. “Het was best even spannend, dat geef ik toe, maar het is heel voorspoedig verlopen en gelukkig hebben we het festival op deze manier toch sámen kunnen aftrappen”.

In honderden huiskamers verscheen de Nederlandse première van de film Notre-Dame du Nil. De kijkers werden meegenomen naar Rwanda, 1973, waar jonge meisjes studeren om de elite van het land te worden. Tijdens het afstuderen delen ze dezelfde slaapzaal en dromen ze over dezelfde tienerzaken. Toch spelen er onderhuids diverse spanningen, die uiteindelijk leiden tot geweld. De reacties van het publiek waren lovend. “Het is ontzettend fijn om te horen dat we de festivalbeleving ook in de huiskamer kunnen brengen” aldus Anika.

Dit is één van de wereldse verhalen die IFFG vertoont tijdens het festival. “En er is nog zoveel meer”, vertelt Anika, “we vertonen ruim 30 films die stuk voor stuk een bijzonder en belangrijk verhaal vertellen”. Het aanbod is groot en je kunt alle films vanaf aanvangstijd in het programma 72 uur bekijken, zo hoef je eigenlijk niet te kiezen. 

Anika: “Een prachtige start van ons online filmfestival. Ik kijk uit naar de volgende reacties en hoop dat we nog veel meer  kijkers een geweldige filmavond bezorgen. Door een ticket te kopen zie je niet alleen een mooie film, je steunt ook het filmfestival maar bovenal de filmmakers, dat verdienen ze absoluut in deze tijd”.

Bekijk het openingswoord van festivaldirecteur Anika van der Kevie:
Bekijk het interview met regisseur Atiq Rahimi:

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________