De dromen, acties en levensstijl van hoofdpersoon Nedjma staan lijnrecht op de denkwijze van de doorsnee conservatieve man in Algerije. Naast een mooi en authentiek tijdsbeeld, laat ‘Papicha’ ook een warm en ontroerend beeld van jonge vriendschappen zien.

De achttienjarige studente Nedjima droomt ervan styliste te worden en verkoopt haar sexy kleding aan ‘papichas’, mooie jonge Algerijnse meisjes, in de toiletten van hippe nachtclubs. Haar onafhankelijke leven wordt drastisch ingeperkt door religieuze fundamentalisten die eisen dat alle vrouwen bedekt de straat op komen, of het anders bekopen met hun leven. Maar Nedjima wijkt niet en organiseert bij wijze van protest een modeshow.

'Papicha’ is dappere cinema. Een uitgesproken ode aan vrijheid, waarmee Meddour wil aantonen dat zelfs gedwongen sociale verandering mensen niet per sé tot vluchten drijft. ‘Papicha’ maakte deel uit van de reeks sociaal geëngageerde films die op het jongste filmfestival van Cannes werden vertoond in de sectie Un Certain Regard.

De Algerijnse overheid stak, zonder uitleg, een stokje voor de nationale release en maakte het Mounia Meddour daarmee lastig de film in te zenden voor de Oscars.

Programma
19:30 uur      Deuren open 
20:15 uur      Start film
22:00 uur      Einde film

Datum: 26 oktober 2020
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Locatie: 
De Nieuwe Doelen, Haarstraat 64, Gorinchem
Prijs: € 9,- regulier ; € 7,50 student

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide
Papicha 4.jpg

Een modestudent vecht tegen vrouwenhaat en religieus extremisme in het ambitieuze regiedebuut van Mounia Meddour

The Guardian

Bestel hier je tickets